dinsdag 7 juni 2016

Klas 4 - boek 6 - Siegfried

Titel:                        Siegfried, een zwarte idylle
Schrijver:                 Harry Mulisch
Uitgave:                   Wolters-Noordhoff, Groningen 2005
Eerste uitgave:        De Bezige Bij, Amsterdam 2001
ISBN:                       9001559654
Aantal pagina’s:      159

Genre: oorlogsroman, psychologische roman.

Samenvatting:

De 73-jarige succesvolle Nederlandse schrijver Rudolf Herter is met zijn veel jongere vriendin Maria in Wenen. Hij geeft een interview over zijn pas verschenen roman en krijgt tijdens het gesprek een idee voor een volgend boek: hij zal proberen om Hitler te begrijpen. Ook houdt Herter een lezing in de Wiener Nationalbibliothek. Na deze lezing benadert het echtpaar Ullrich en Julia Falk de schrijver. Zij willen hem iets belangrijks vertellen voordat hij begint aan die roman over Hitler. Herter bezoekt hen de volgende middag en hij ontdekt dat de werkelijkheid nog veel ongelofelijker is dan zijn eigen verbeeldingskracht.

Keuzeopdracht:

Eeuwigheidswaarde?

Waarom zou men dit boek over 50 of 100 jaar nog moeten lezen volgens jou? Bevat het boek ‘tijdloze’ elementen in opvattingen, situaties en problemen die actueel zullen blijven? Schrijf een betogend artikel over deze kwestie. Jouw mening is daarbij dus erg belangrijk. Voor de duidelijkheid geef je natuurlijk enige voorbeelden uit het boek dat je bespreekt.



Het boek ‘Siegfried’ is misschien niet het bekendste boek van Harry Mulisch, maar het heeft zeker indruk op me gemaakt. Er wordt in het boek een toch wel heftig onderwerp aan de orde gebracht: waarom Hitler was zoals hij was. De Wereldoorlog blijft natuurlijk altijd een ‘tijdloze’ gebeurtenis. De vele slachtoffers worden immers elk jaar nog herdacht op 4 mei.
      Het boek werd gepubliceerd in 2001, al tientallen jaren na de Tweede Wereldoorlog. Een groot gedeelte van het verhaal speelt zich af in de tijd van de oorlog. Er worden dus na vele jaren nog steeds boeken geschreven over dit onderwerp. En er zullen er denk ik ook steeds meer bijkomen. Zo is goed te zien dat oorlog een indruk achterlaat van grote duur. ‘Siegfried’ is een boek dat men over 50 jaar nog steeds leest, want het blijft een bijzonder verhaal dat nog door veel mensen gelezen en gewaardeerd zal worden.
     Het verhaal bevat namelijk ook veel fantasie van Mulisch. Het gaat er over dat Hitler in het geheim een zoon zou hebben, genaamd Siegfried. Het wordt heel geloofwaardig beschreven, waardoor je bijna gaat denken dat het echt zo was. Natuurlijk weten we dit niet zeker. Het is wel een originele gedachte waar veel andere schrijvers en historici zich nog mee bezig zullen houden. De hoofdpersoon in het boek, Rudolf Herter, is net als Mulisch een bekende Nederlandse schrijver. Mulisch laat de hoofdpersoon op zichzelf lijken, zodat hij zich goed in hem kan verplaatsen en zijn eigen mening in het boek kan verwerken. Dit zorgt er ook voor dat je Herter goed leert kennen.
     ‘Siegfried’ wordt al vijftien jaar door vele mensen gelezen en hier zullen nog vele jaren bij komen. Het boek is genomineerd voor verschillende literatuurprijzen.