vrijdag 26 september 2014

Verwerkingsopdracht bij 'Inwijding'


Ik heb het boek ‘Inwijding’ van Veronica Roth gelezen. Ik vond het een heel bijzonder boek en het heeft me aan het denken gezet. We mochten kiezen uit drie verwerkingsopdrachten. Ik heb de derde gekozen.
 
De  5 facties

·         Zelfverloochening
·         Onverschokkenheid
·         Eruditie
·         Vriendschap
·         Oprechtheid


Zelfverloochening

Zelfverloochening is de factie die staat voor onzelfzuchtigheid. De zelfverloochenaars zijn tegen egoïsme. Ze dragen altijd grijze kleding en ze helpen de factielozen (de mensen die tot geen enkele factie behoren). Ook het bestuur van de stad wordt door de Zelfverloochenaars geregeld. De wijk van Zelfverloochening bestaat uit simpele, grijze gebouwen, zonder enige luxe. Sommige mensen uit Eruditie zijn jaloers op de macht van Zelfverloochening en verwijten de Zelfverloochenaars van alles. De negatieve bijnaam van de Zelfverloochenaars is ‘Harken’. De hoofdpersoon van het boek, Beatrice, komt uit deze factie.

Onverschokkenheid

Onverschokkenheid staat voor dapper zijn. Zij vonden lafheid de oorzaak van de chaos in de samenleving. De Onverschokkenen bewaken de stad. Ze worden opgeleid om te kunnen vechten. De Onverschokkenen dragen voornamelijk zwarte kleding. Ook hebben veel van hen tatoeages. Ze reizen vaak met de trein en springen in en uit de trein terwijl hij doorrijdt. In het hoofdkwartier van de Onverschokkenen bevindt zich ‘de Kloof’, een diepe afgrond met een rivier. Tijdens de inwijding leren de Onverschokkenen hun angsten onder ogen te zien door middel van simulaties. De serums die hierbij gebruikt worden, worden ontwikkeld door de factie Eruditie. Maar uiteindelijk ‘hypnotiseert’ de leider van de Erudieten de Onverschokkenen met een speciaal serum, waardoor ze worden gedwongen om de onschuldige Zelfverloochenaars te vermoorden.

Eruditie

Eruditie is de factie van de wijsheid. De Erudieten zijn tegen onwetendheid, want ze beschouwden onwetendheid als oorzaak van de chaos. Water symboliseert Eruditie. De Erudieten moeten altijd minstens één blauw kledingstuk dragen, want ze denken dat de kleur blauw kalmerende stoffen aanmaakt in het lichaam. Veel Erudieten dragen een bril, ook al hebben ze die niet nodig, want dat staat slim. De leider van Eruditie, Jeanine, is van plan een oorlog tegen Zelfverloochening te beginnen, of eigenlijk meer een moord. Daarvoor gebruikt ze de Onverschokken ‘soldaten’, die onbewust op de Zelfverloochenaars schieten.

Vriendschap

Vriendschap is de factie die staat voor, de naam zegt het al, vriendschap. Ze vinden agressie de slechtste eigenschap die iemand kan hebben. De kleuren van hun kleding zijn rood en geel. De mensen uit Vriendschap begroeten elkaar door middel van een omhelzing. Het logo van Vriendschap is een boom. In het boek speelt deze factie een niet zo belangrijke rol.

Oprechtheid

In deze factie vinden ze dat iedereen eerlijk moet zijn. De Oprechten zagen oneerlijkheid als oorzaak van de chaos in de stad. Daarom begonnen ze Oprechtheid. Ze vertellen altijd de waarheid, zelfs als dat niet zo handig is. De Oprechten dragen altijd zwarte en witte kleding. Deze factie speelt net als Vriendschap een minder belangrijke rol in het verhaal.


De Personages

Beatrice / Tris
Dit is de hoofdpersoon van het boek. Alles wordt vanuit haar beschreven. Ze komt uit de factie Zelfverloochening. Daar woonde ze met haar vader, moeder en haar broer Caleb. Maar tijdens de kiesceremonie kiest ze voor Onverschokkenheid. Ze had haar hele leven namelijk al het gevoel dat ze niet echt thuishoorde in Zelfverloochening. In Onverschokkenheid geeft ze zichzelf een nieuwe naam, een afkorting van Beatrice, Tris.

Four / Tobias
Four leidt de aspiranten in Onverschokkenheid op. Dat is dus ook zijn factie. Beatrice leert hem tijdens de inwijding steeds beter kennen. Ze komt erachter dat hij ook uit Zelfverloochening is overgestapt. Eigenlijk is Four zijn bijnaam. Hij wordt zo genoemd omdat hij maar vier angsten heeft. Beatrice komt erachter  dat hij eigenlijk Tobias heet en de zoon is van de politieke leider van Zelfverloochening, Marcus.

Caleb
Caleb is de broer van Beatrice. Hij komt dus ook uit Zelfverloochening. Later kiest hij voor Eruditie.

Christina
Christina is een vriendin van Beatrice, die ze leert kennen tijdens de inwijding. Christina komt oorspronkelijk uit Oprechtheid en koos dus voor Onverschokkenheid.

Eric
Eric is een van de Onverschokken leiders. Hij werkt samen met Eruditie om de Zelfverloochenaars te vermoorden.

Jeanine Matthews
Jeanine is de leider van Eruditie. Zij ontwikkeld de serums waarmee de Onverschokkenen worden ‘bestuurd’.

Moeder van Beatrice
De moeder van Beatrice hoort dus bij Zelfverloochening, maar oorspronkelijk komt ze uit Onverschokkenheid. Daar komt Beatrice pas in de loop van het verhaal achter.

 
De keuze en het probleem van Beatrice

De uitslag van de persoonlijkheidstest van Beatrice was, dat ze geschikt was voor Zelfverloochening, Onverschokkenheid en Eruditie. Een resultaat zoals dit komt maar heel zelden voor. Het wordt Afwijkend genoemd. Tori, de vrouw die de test afneemt, vertelt Beatrice dat het heel gevaarlijk is om Afwijkend te zijn. Ze mag het tegen niemand zeggen. De volgende dag is de kiesceremonie. Beatrice twijfelt lang, maar Eruditie sluit ze wel gelijk uit. Want zij schrijven allerlei negatieve artikelen over de Zelfverloochenaars in het bestuur, waaronder de vader van Beatrice. Dus Onverschokkenheid en Zelfverloochening blijven over. Caleb, de broer van Beatrice, is voor haar aan de beurt. Hij kiest Eruditie, iets wat niemand had verwacht. Even denkt Beatrice dat het haar plicht is om bij haar ouders te blijven, maar toch kiest ze voor zichzelf, voor Onverschokkenheid. Ze komt steeds meer te weten over wat Afwijkend zijn inhoudt. Beatrice ontdekt dat haar moeder ook Afwijkend is. En ze komt erachter waarom het zo gevaarlijk is. De Afwijkenden kunnen de simulaties namelijk manipuleren, waardoor ze niet in bedwang gehouden kunnen worden tijdens het gevecht tegen Zelfverloochening. Mensen als Eric en Jeanine zullen Afwijkenden vermoorden. Beatrice vermoedt in de loop van het verhaal dat Tobias (Four) ook Afwijkend is. Dat blijkt ook waar te zijn. Uiteindelijk lukt het ze om de simulatie te vernietigen en de Zelfverloochenaars te redden.

2 opmerkingen:

  1. Hey mara,
    Ik vind je 'inleiding' erg leuk en origineel.
    Misschien had je de vragen erbij kunnen zetten.
    Voor de rest heel erg uitgebreid, overzichtelijk en duidelijk verteld.
    Vraag 1: Goed en overzichtelijk.
    Vraag 2: Erg uitgebreid en compleet verteld. Ik vind het erg goed dat je ook extra dingen verteld zoals dat de Onverschrokkenen een kloof hebben en dat de Erudieten een speciaal serum aan de Onverschrokkenen geven. Deze extra informatie zorgt er eigenlijk ook voor dat je het boek wilt lezen om erachter te komen hoe het afloopt met de Onverschrokkenen die gehypnotiseerd worden door de Erudieten.
    Vraag 3: Goed dat je uitlegt wie wie is. Het is ook erg goed dat je de bijnamen erbij verteld en bij tobias (four) hoe hij aan die bijnaam komt. Misschien had je bij de moeder van Beatrice ook nog haar naam kunnen neerzetten.
    Vraag 4: Heel erg goed verteld, ook hoe ze de keuze maakt en Eruditie uitsluit. Ik vind het ook heel duidelijk verteld waarom afwijkenden zo gevaarlijk zijn voor de gemeenschap.

    Groetjes Lonneke.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Mara,
    Je hebt een goede en duidelijke tekst geschreven. Het was fijn om te lezen.
    Leuk dat je een inleiding hebt geschreven, daar had ik zelf niet aan gedacht.

    A. Overzichtelijk.

    B. De facties heb je volledig beschreven. Bij het stukje Onverschrokkenheid beschrijf je veel details, dit had minder gekund. Je krijgt een goed beeld van alle facties.

    C. Je hebt alle hoofdpersonen genoemd. Ook heb je de personages beschreven, dit is heel duidelijk.

    D. De opdracht heb je goed uitgewerkt. Als je het boek niet zou hebben gelezen, dan is toch duidelijk wat de keuze en het probleem van Beatrice is.

    Ik heb geen opvallende spellingfouten kunnen vinden.

    Groetjes Dinne

    BeantwoordenVerwijderen