dinsdag 29 december 2015

Klas 4, boek 3 – Nederland leest de mooiste korte verhalen. Gekozen door A.L. Snijders.


Opdracht: Het interpreteren van korte verhalen.
Het verhaal dat ik heb gekozen heet: ‘De Papegaai’ en is geschreven door Lode Baekelmans.

Ik heb samengewerkt met Naomi en Nienke en deze hamvragen vonden we het beste:
1.       Waarom weigert de man in eerste instantie om zijn vrouw een papegaai te geven?
2.       Liet de man de nieuwe papegaai expres of per ongeluk wegvliegen?

1.       Het zou kunnen dat de man, Quadghebeur, simpelweg geen papegaai in huis wil vanwege het geluid dat het dier maakt. De man houdt van rust, omdat er in het verhaal staat dat hij zichzelf vaak terugtrekt in zijn apotheek. Ook zegt hij meerdere keren dat zijn vrouw hem met rust moet laten. Verder gebruikt hij het als argument tegen zijn vrouw om geen papegaai te hoeven kopen: ‘Ik houd van de rust!’. Dit is dus een goede mogelijkheid.

Wat ook veel gesuggereerd wordt gedurende het verhaal, is dat de vrouw geen papegaai krijgt omdat de man dat haar niet gunt. Er wordt benadrukt dat de vrouw heel oud en lelijk is en dat ze veel zeurt:
Stilaan had hij een aardig verzet gevonden in het eeuwig tegenspreken van zijn vrouw. Dat was zijn wraak op haar lelijk gelaat, op haar zeuren, op haar ouderdom en haar centen. Dreigde zijn geniepige aanval tot krakeel, dan vluchtte de apotheker naar zijn heiligdom en genoot daar van zijn sarren.
Hij zag de witte kousen van zijn vrouw en de mansbottines met uitgerafelde elastieken die hem een voortdurende bron van ergernis waren.
Dit is dus ook een logische verklaring.

 
Het meest waarschijnlijke antwoord vind ik het tweede antwoord. De man gunt zijn vrouw niets. Als de man ziet dat de buren een papegaai hebben en dat die vreselijk schreeuwt, verandert hij gelijk zijn plan en besluit hij toch een papegaai te kopen. Dit zou hij nooit doen als hij zijn rust wilde behouden, dus het eerste antwoord wordt hierdoor ook minder waarschijnlijk. Als de man erachter komt dat zijn nieuw gekochte papegaai niet zo erg schreeuwt als die van de buren, is hij duidelijk teleurgesteld:
Met teleurstelling dacht hij dat zijn vrouw werkelijk plezier ging beleven aan de papegaai.
Het beste antwoord is dus: ‘Omdat de man zijn vrouw geen plezier gunt.’


2.       Als de man de papegaai net gekocht heeft, haalt hij het dier uit de kooi en dan vliegt de papegaai weg.
Het zou kunnen dat de man dit expres liet gebeuren, hij was immers teleurgesteld in de papegaai en wilde niet dat zijn vrouw er plezier aan zou gaan beleven. Als hij de papegaai teruggebracht zou hebben, zou hij geen bewijs hebben dat hij echt een papegaai had gekocht voor zijn vrouw. Daarom haalt hij de papegaai expres uit zijn kooi en laat hij zijn vrouw halen die de lege kooi en de vogel in de boom ziet. Zo is de man wel zijn afspraak nagekomen maar heeft zijn vrouw geen papegaai.

Het kan ook dat de man de vogel per ongeluk weg liet vliegen. Het is duidelijk dat hij even wegdroomt en niet op de papegaai kan letten:
‘- Mijnheer, mijnheer, uw papegaai vliegt weg!...
Quadghebeur schrikte op, zag in de richting die de voorbijganger aanwees.
Misschien was de man nog aan het twijfelen of hij de papegaai aan zijn vrouw zou gaan geven. Bovendien had de man, als hij de papegaai expres wilde laten ontsnappen, zijn plan waarschijnlijk iets beter voorbereid. Als de vogel al verder weg was gevlogen, had de vrouw hem niet eens kunnen zien en zou ze haar man niet geloven. Aan het einde van het verhaal maken de man en de vrouw het na vele jaren weer goed en koopt de man alsnog een papegaai, dus ik denk dat de vrouw toch niet zó onuitstaanbaar kan zijn geweest dat de man expres een vogel ging kopen en hem daarna weer weg laat vliegen, alleen maar om zijn vrouw verdrietig te maken.

Ik denk dat het beste antwoord het tweede antwoord is. Ik denk dat de man de vogel niet expres weg laat vliegen. Misschien vond hij het niet zo erg dat de papegaai weg vloog, maar het was niet helemaal de bedoeling.

Terugblik
Ik vond het verhaal best wel duidelijk. Er kwamen niet zo veel vragen bij me op tijdens het lezen dan bij de andere twee verhalen in ons groepje. Ik vond het verhaal leuk om te lezen. Het taalgebruik is een beetje verouderd, dus van sommige woorden wist ik niet wat ze betekenden. Maar de meeste dingen werden snel duidelijk door de context.
Het gesprek ging goed. We hadden soms wel verschillende meningen, maar dat is niet erg, want samen kom je tot de beste vragen en de beste antwoorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten