dinsdag 7 juni 2016

Klas 4 - boek 6 - Siegfried

Titel:                        Siegfried, een zwarte idylle
Schrijver:                 Harry Mulisch
Uitgave:                   Wolters-Noordhoff, Groningen 2005
Eerste uitgave:        De Bezige Bij, Amsterdam 2001
ISBN:                       9001559654
Aantal pagina’s:      159

Genre: oorlogsroman, psychologische roman.

Samenvatting:

De 73-jarige succesvolle Nederlandse schrijver Rudolf Herter is met zijn veel jongere vriendin Maria in Wenen. Hij geeft een interview over zijn pas verschenen roman en krijgt tijdens het gesprek een idee voor een volgend boek: hij zal proberen om Hitler te begrijpen. Ook houdt Herter een lezing in de Wiener Nationalbibliothek. Na deze lezing benadert het echtpaar Ullrich en Julia Falk de schrijver. Zij willen hem iets belangrijks vertellen voordat hij begint aan die roman over Hitler. Herter bezoekt hen de volgende middag en hij ontdekt dat de werkelijkheid nog veel ongelofelijker is dan zijn eigen verbeeldingskracht.

Keuzeopdracht:

Eeuwigheidswaarde?

Waarom zou men dit boek over 50 of 100 jaar nog moeten lezen volgens jou? Bevat het boek ‘tijdloze’ elementen in opvattingen, situaties en problemen die actueel zullen blijven? Schrijf een betogend artikel over deze kwestie. Jouw mening is daarbij dus erg belangrijk. Voor de duidelijkheid geef je natuurlijk enige voorbeelden uit het boek dat je bespreekt.



Het boek ‘Siegfried’ is misschien niet het bekendste boek van Harry Mulisch, maar het heeft zeker indruk op me gemaakt. Er wordt in het boek een toch wel heftig onderwerp aan de orde gebracht: waarom Hitler was zoals hij was. De Wereldoorlog blijft natuurlijk altijd een ‘tijdloze’ gebeurtenis. De vele slachtoffers worden immers elk jaar nog herdacht op 4 mei.
      Het boek werd gepubliceerd in 2001, al tientallen jaren na de Tweede Wereldoorlog. Een groot gedeelte van het verhaal speelt zich af in de tijd van de oorlog. Er worden dus na vele jaren nog steeds boeken geschreven over dit onderwerp. En er zullen er denk ik ook steeds meer bijkomen. Zo is goed te zien dat oorlog een indruk achterlaat van grote duur. ‘Siegfried’ is een boek dat men over 50 jaar nog steeds leest, want het blijft een bijzonder verhaal dat nog door veel mensen gelezen en gewaardeerd zal worden.
     Het verhaal bevat namelijk ook veel fantasie van Mulisch. Het gaat er over dat Hitler in het geheim een zoon zou hebben, genaamd Siegfried. Het wordt heel geloofwaardig beschreven, waardoor je bijna gaat denken dat het echt zo was. Natuurlijk weten we dit niet zeker. Het is wel een originele gedachte waar veel andere schrijvers en historici zich nog mee bezig zullen houden. De hoofdpersoon in het boek, Rudolf Herter, is net als Mulisch een bekende Nederlandse schrijver. Mulisch laat de hoofdpersoon op zichzelf lijken, zodat hij zich goed in hem kan verplaatsen en zijn eigen mening in het boek kan verwerken. Dit zorgt er ook voor dat je Herter goed leert kennen.
     ‘Siegfried’ wordt al vijftien jaar door vele mensen gelezen en hier zullen nog vele jaren bij komen. Het boek is genomineerd voor verschillende literatuurprijzen.

zondag 8 mei 2016

Klas 4 - Boek 5 - De Zonnewijzer

De zonnewijzer
Maarten ’t Hart
Wolters-Noordhoff, Groningen 2006
De Arbeiderspers, Amsterdam 2002
256 bladzijden


Opdracht:
Keuzeopdracht LT1 – Kunst
3) In De zonnewijzer wordt een toespeling gemaakt naar het werk van de kunstenaar Escher. Zoek een werk van Escher dat jij het beste vindt passen bij De zonnewijzer. Licht toe waarom je juist dit werk hebt gekozen.

Twee Vogels (Nr. 18)
1938 Oost-Indische inkt, potlood, waterverf.
 
M.C. Escher heeft veel van dit soort tekeningen gemaakt. Het zijn vaak dieren die allemaal precies in elkaar passen. Ik vind de vogels in deze tekening heel mooi.
Ik denk dat deze afbeelding goed past bij De zonnewijzer, omdat de vogels als puzzelstukjes in elkaar passen. In het verhaal moet Leonie, de hoofdpersoon, er achter zien te komen hoe haar vriendin, Roos, is overleden. Ze moet dus een soort puzzel oplossen. In het begin weet ze er nog niet veel van, maar later vallen de puzzelstukjes op hun plaats, net als in de tekening van Escher.
De vogels in de tekening vliegen achter elkaar aan. Dit heeft ook te maken met het verhaal, want Leonie moet in de voetsporen treden van Roos, omdat ze voor de katten van Roos moet zorgen. Eigenlijk gaat Leonie hetzelfde leven leiden als Roos heeft gedaan, ze volgt Roos dus op. Dat doen de vogels op de afbeelding ook.
Er wordt in het boek eerst gezegd dat Roos is overleden aan een zonnesteek. Een vriend van Roos, Freek, gelooft dat gelijk al niet. Daarom gaat Leonie het verder uitzoeken. In de tekening zijn twee kleuren gebruikt: wit en blauw. Die staan voor de twee opvattingen over de oorzaak van de dood van Roos. De witte vogels geven onschuld aan: Roos zou overleden zijn door een zonnesteek. Maar er tegenin vliegen de blauwe vogels: misschien is er toch meer aan de hand en is het allemaal niet zo onschuldig.
De tekening van Escher zou oneindig groot kunnen zijn. Er passen steeds weer vogels naast. Zo kan het oneindig lang doorgaan. In het boek denkt Leonie op een bepaald moment dat ze er nooit achter zal komen wat er met Roos gebeurd is en dat er geen einde komt aan haar zoektocht. Dit is ook een mooie overeenkomst.
 
 

zondag 28 februari 2016

Boek 4 - Ventoux

Opdracht 1 Gegevens

1.       Bert Wagendorp, Ventoux

Mijn uitgave: Noordhoff Uitgevers BV, Groningen, 2015

Eerste uitgave: Uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam/Antwerpen, 2013

Aantal pagina’s: 233

 
2.       De genres van het boek zijn: Psychologische roman, Avonturenverhaal en Sport.

 
3.       Vijf jongens en een meisje vormen op het Baudartius College te Zutphen al een hechte vriendengroep. Na hun eindexamen in 1982 gaan twee van hen met de racefiets de Mont Ventoux in de Provence beklimmen, een derde vriend voegt zich later bij hen. Ook de anderen volgen, per auto. Bij de afdaling doet zich een noodlottig ongeluk voor. De vriendenkring valt uiteen, het meisje vertrekt naar Italië. Dertig jaren later komen hun wegen weer samen. De vier mannen en de vrouw verwerken alsnog samen de rouw om de omgekomen vriend en herstellen de vriendengroep. Voor hun verdere leven heeft dit ingrijpende, positieve gevolgen.
Bron: http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/v/ventoux/
 

Opdracht 2 Informatiemap

·         Biografische gegevens

Bert Wagendorp is geboren in Groenlo op 5 november 1956. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sportverslaggever geweest bij de Leeuwarder Courant en later bij de Volkskrant. Voor de Volkskrant is Wagendorp sinds 1989 verslaggever geweest bij veel grote wielerwedstrijden, waaronder zes keer bij de Tour de France. Vanaf 1995 is hij begonnen met het schrijven van romans.

·         Bibliografie

Dit zijn de boeken die Bert Wagendorp heeft geschreven:
1995: De Proloog (roman)
2002: Tussen Bordeaux en Alpe d'Huez, Nederland in 100 jaar Tour de France
2005: De dubbele schaar (verhalen)
2006: Sportleven (verzamelde sportstukken)
2008: Het kan altijd erger (verzamelde columns)
2008: HNS Sportboek (met Paul Onkenhout en John Schoorl)
2009: Ard Schenk (biografie) met Wybren de Boer en Frans Oosterwijk
2010: De wereld volgens Wagendorp (verzameling columns en verhalen)
2010: Digue Ventoux
2013: Ventoux (roman)
2014 Het jongensparadijs (verzamelde columns en andere stukken)
2015: Vader en dochter boek (met zijn dochter Hannah)

 
·         Recensie

Dit is een recensie van ‘Ventoux’ door Coen Peppelenbos:



 
·         Column

Een column van Bert Wagendorp in de Volkskrant:
‘Waarom de winkelstraat zal blijven’, 25 februari 2016

 
Artikel

In 2013 publiceerde Bert Wagendorp zijn roman ‘Ventoux’. Dit boek is fictie en gaat over de Mont Ventoux in Frankrijk. Het was eerst de bedoeling dat Wagendorp het scenario voor een film ging schrijven, maar toen kwam het idee om van dit verhaal een roman te maken. De film is later ook gemaakt.
Nu is de vraag of het boek autobiografische elementen bevat. Het is immers een mooi, gedetailleerd en goed uitgewerkt verhaal over een heftige gebeurtenis.
Naar mijn mening bevat het boek zeker een aantal autobiografische elementen. Nadat ik wat informatie over de schrijver had opgezocht, viel me in eerste instantie op dat de dochter van Wagendorp Hannah heet. Voorin het boek ‘Ventoux’ heeft Wagendorp dan ook geschreven: ‘Voor Hannah’. De dichter Peter schrijft zijn gedichten aan Anna en zo noemt Bart zijn dochter ook. De namen Hannah en Anna lijken heel veel op elkaar. Verder is het natuurlijk opvallend dat de naam van de hoofdpersoon, Bart, maar één letter verschilt met de naam van de schrijver. Dus denk ik dat de personages voor een gedeelte zijn gebaseerd op de werkelijkheid.
Bert Wagendorp heeft veel ervaring met wielrennen. Hij is verslaggever en heeft veel belangrijke wielerwedstrijden meegemaakt. Hij fietst zelf ook. Zo heeft Wagendorp de Mont Ventoux twee keer beklommen, net als de personages in het verhaal. Om het verhaal geloofwaardig te maken denk ik dat de schrijver zijn eigen ervaringen van bepaalde gebieden en gebeurtenissen heeft gebruikt in het boek.
In de ‘verantwoording’, achter in het boek, vertelt Wagendorp zelf dat verschillende dingen in het boek een connectie hebben met de werkelijkheid. Hij bedankt zijn vrienden voor het helpen met het verhaal. Zo vormde een verhaal van Ot Louw de inspiratie voor de visioenen die Bart heeft tijdens zijn beklimming. Het kunstwerk in de kamer van André hangt in werkelijkheid in het huis van Bert Wagendorp. Zo zijn er een aantal details van het verhaal geïnspireerd door de werkelijkheid.
Bert Wagendorp zegt in een interview dat het niet per se zijn bedoeling was om met het boek een boodschap over te brengen aan de lezers. Maar hij merkt dat mensen er wel van alles in lezen. Ik denk dat het er bij het lezen van een boek vooral om gaat hoe je het zelf interpreteert en in hoeverre het connecties heeft met je eigen leven. Dat bepaalt of het boek je aanpreekt. Misschien lees je in een boek wel dingen die voor jezelf autobiografisch zijn. Als de schrijver autobiografische elementen gebruikt denk ik dat hij zich makkelijker kan inbeelden in de hoofdpersoon. Ik denk dat Bert Wagendorp dat bij dit boek ook heeft gedaan en het is een mooi verhaal geworden.


Bronnen: