maandag 26 oktober 2015

Boek 1 - Het gouden ei


Literatuur opdracht 1
Je kunt personages in verhalen zowel psychologisch als maatschappelijk/ethisch benaderen. Schrijf een betoog van ongeveer 250 woorden waarin jij je beoogde publiek van klasgenoten probeert te overtuigen van de benadering van jouw voorkeur. Maak je betoog aantrekkelijk door te verwij­zen naar concrete passages in de verhalen en romanfragmen­ten van cursus 2.

Het gouden ei - Tim Krabbé
Het boek gaat over Rex Hoffman en Saskia Ehlvest, die samen op weg zijn naar hun vakantiebestemming. Als ze even stoppen bij een benzinestation, verdwijnt Saskia opeens. Rex zoekt haar overal, maar komt er niet achter wat er gebeurd is.

In het tweede hoofdstuk begint een andere verhaallijn over Raymond Lemorne, een man die zich afvraagt of hij de perfecte misdaad zou kunnen plegen. Hij treft allerlei voorbereidingen om zijn plan uit te voeren. In de loop van het verhaal begin je te vermoeden dat Lemorne iets te maken zou kunnen hebben met de verdwijning van Saskia.

Met het psychologisch benaderen van het gedrag van een personage wordt bedoeld dat je als lezer het gedrag verklaarbaar, aannemelijk of juist vreemd vindt. Je kan het gedrag van een personage ook maatschappelijk of ethisch beoordelen. Hierbij ga je uit van bepaalde normen en waarden.

Dit boek is een goed voorbeeld van een boek waarin je de personages zowel psychologisch als maatschappelijk kan benaderen. Rex Hoffman wil zo graag weten waar zijn vrouw is, dat hij overal naar haar zoekt. Dit is begrijpelijk. Je kan dit gedrag het beste psychologisch benaderen. Raymond Lemorne heeft gekke gedachtes. Nadat hij iemand gered heeft uit een rivier vraagt hij zich af of hij ook in staat is het tegenovergestelde te doen: een misdaad plegen. Hij voert zijn idee uit en ontvoert Saskia. Als je dit maatschappelijk of ethisch beoordeeld, is dit zeker niet toegestaan volgens de normen en waarden. Als lezer ga je niet meeleven met dit personage.
Als Rex na vele jaren nog steeds niet weet wat er met Saskia is gebeurd, legt Lemorne hem dit voorstel voor: hij zal alles te weten komen, maar zal daarna hetzelfde moeten ondergaan als Saskia. Rex gaat hiermee akkoord. Dit gedrag kun je psychologisch benaderen. Rex heeft al die jaren een soort leegte in zijn hoofd, omdat hij niet weet wat er gebeurd is. Hierdoor blijven de mogelijkheden hem achtervolgen en kan hij niet gewoon zijn leven weer oppakken. Het is begrijpelijk dat hij akkoord gaat met het voorstel. Rex krijgt dus alles te horen en daarna wordt hij, net als Saskia, levend begraven. Dit einde van het boek kwam heel abrupt en had hierdoor een schokkend effect.
Mijn voorkeur gaat uit naar het psychologisch benaderen van het gedrag van personages. Personages hebben meestal een persoonlijke reden voor wat ze doen en hierdoor kun je je inleven in een personage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten