dinsdag 8 september 2015

Leesautobiografie - klas 4


Al op heel jonge leeftijd begon ik met lezen. Op de kleuterschool en in groep 3 las ik boekjes als ‘Maan, roos, vis’, met vooral plaatjes en simpele woorden of korte zinnetjes. Ook werd er voorgelezen en ik vond het altijd heel leuk om daar naar te luisteren. Maar thuis las ik ook boeken, bijvoorbeeld ‘Bommes!’ door Jane Simmons, dat ging over een eendje. In de volgende jaren op de basisschool werd er ook af en toe voorgelezen, uit boeken als ‘Meester Jaap’ of ‘Mees Kees’. Thuis had ik de hele serie van ‘Pinkeltje’, deze boeken vond ik leuk om te lezen. Eén boek van deze serie daarentegen, stond altijd omgekeerd in mijn kast, omdat de titel of omslag blijkbaar te eng was om naar te kijken: ‘Pinkeltje en de ijsheks’.
Toen ik klein was zongen we ook wel eens liedjes, bijvoorbeeld van Nijntje, Kikker in de wolken en andere bekende kinderliedjes, bijvoorbeeld deze:
‘’Klap eens in je handjes,
blij blij blij.
Op je lieve bolletje,
allebei!’’
Ook sinterklaasliedjes zong ik al heel snel.
Toen ik in groep 5 zat begon ik het boek ‘Matilda’ van Roald Dahl te lezen. Dat vond ik een heel bijzonder boek en het was ook een tijdje mijn lievelingsboek. Ik vond het leuk om te lezen over een meisje dat speciale krachten had. De verfilming van Matilda heb ik meerdere malen gezien. Ik heb ook andere boeken van Roald Dahl gelezen, zoals ‘De fantastische meneer vos’.
Ik vond veel verschillende boeken leuk. Andere voorbeelden van wat ik heb gelezen toen ik 8 tot 11 jaar was, zijn ‘Kruimeltje’, ‘De toverstick’, ‘Lena Lijstje’ en ‘Dolfje Weerwolfje’.

In klas 1 las ik meidenboeken als ‘MZZLmeiden’, van Marion van de Coolwijk, maar ik heb ook boeken van Thea Beckman gelezen in de onderbouw. Ik heb dus een afwisselende voorkeur.
Waar ik niet zo van hield, waren boeken over misdaad of science fiction. Ik hield er altijd van als een boek goed afliep. Dit is de afgelopen jaren veranderd. Nu vind ik het ook leuk als je je eigen fantasie kan gebruiken.
Boeken over de geschiedenis spreken me over het algemeen niet zo aan, tenzij ik me goed kan inleven in de hoofdpersoon, waardoor het verhaal leuker wordt.
Ik kreeg een paar maanden geleden van mijn opa een boek van Simon Vestdijk. Ik kende deze schrijver nog niet, maar ik was wel begonnen in het boek. Door de ingewikkelde, lange zinnen vond ik het boek best lastig om te lezen. Ook het onderwerp – het speelde zich af in de oorlog – sprak me niet zo aan. Dergelijke boeken staan op lezenvoordelijst.nl aangegeven als niveau 4 en 5. Dit is nu nog te hoog gegrepen voor mij.
Meestal kies ik een boek uit als iemand me erover verteld heeft, als het boek me is aangeraden dus. Soms kijk ik ook de verfilming van een boek. Van de meeste verfilmde boeken die ik ken vind ik het boek mooier dan de film. Dit is vooral omdat in een film vaak dingen weg gelaten zijn uit het boek.

De laatste tijd lees ik eerlijk gezegd niet meer zo veel als vroeger. Door de week heb ik niet veel tijd om te lezen; ik ben bijvoorbeeld laat thuis van sport of moet nog wat huiswerk maken. In het weekend en in vakanties lees ik meestal wel. Een paar voorbeelden van boeken die ik in klas 3 heb gelezen zijn: ‘De labyrintrenner’, ‘Een weeffout in onze sterren’ en ‘De hemel van Heivisj’.

Mijn leessmaak is de laatste jaren wel wat veranderd. Waar ik vroeger liever boeken met actiespanning, chronologische volgorde en één verhaallijn las, spreken me nu ook boeken aan met meer psychologische spanning of bijvoorbeeld flashbacks. Ik houd er ook van als een boek je aan het denken zet, dit was zo bij het boek ‘Inwijding’, wat we in klas 3 hebben gelezen.
Mijn leesniveau is denk ik niveau 3, maar boeken uit de lijst van niveau 2 vind ik af en toe ook wel leuk om te lezen. Niveau 4-boeken zijn nog net te ingewikkeld om vlot te kunnen lezen. Deze boeken zouden wat langdradig worden, omdat ik meer tijd nodig heb om de tekst goed te begrijpen.
Ik vind het zelf leuk om nieuwe literatuur te lezen, dus ik zie er niet tegen op om de boeken van de lijst te gaan lezen. De boeken die we moeten/mogen lezen zijn denk ik interessant en je mag voor een gedeelte zelf bepalen wat voor soort boeken je leest. Ik denk dus dat er altijd wel een boek naar je eigen smaak bij zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten